Du gikk gjennom den nervepirrende prosessen – papirene hadde blitt fylt ut og du hadde store planer for hvordan pengene skulle distribueres på forskjellige prosjekter. Det eneste som sto mellom deg og dine drømmer var en tommel opp fra banken. Men så skjer det uventede. Du får et blankt avslag da banken forteller deg at du ikke er egnet til å bli lånekunde. Hva nå?

Det første du bør gjøre er å puste rolig og ta noen dype åndedrag. Deretter bør du kjapt analysere situasjonen: hvorfor fikk jeg avslag på lånet mitt? Banken vil nok ikke, med mindre du kontakter dem personlig, gi deg noen klar grunn til hvorfor du fikk avslag. Bankene avslår flere hundre søknader hver eneste måned, så det å gi hver og en kunde en dyptinngående begrunnelse for hvorfor de ikke får utbetalt penger denne gangen. Med andre ord blir du nødt til å finne ut av det selv. E24 har laget en guide som viser til de vanligste grunnene for at nordmenn blir avvist når de søker lån. Det kan være greit å titte på den for å vite at man ikke er alene.

Og på denne måten kan et avslag på en lånesøknad faktisk være en ganske positiv ting. Jepp, du leste faktisk riktig. Du blir nødt til å skaffe deg en full oversikt over din finansielle situasjon og ut fra det prøve å analysere hvilke økonomiske eller personlige elementer som gjorde at banken takket nei. Spør deg selv spørsmål som:

1. Ville jeg egentlig klare å følge den betalingsplanen som jeg prøvde å overbevise banken om at jeg ville kunne klare? Eller vil det kanskje være litt optimistisk, med tanke på min inntekt og mine faste månedlige kostnader, å skulle betale 10,000 NOK/mnd i ti år fremover?

2. Har jeg noen betalingsanmerkninger som jeg faktisk ikke visste om? Slike anmerkninger bruker ofte lang tid på å forsvinne og det kan være vanskelig å vite nøyaktig når gamle betalingsanmerkninger forsvinner fra systemet.

3. Har denne banken hatt dårlige erfaringer med meg tidligere? Banker er som elefanter – de glemmer aldri. Du kan være helt trygg på at du vil bli stående i et register i ganske mange år etter at du har misligholdt et lån. Litt kredittkortgjeld her og et par ubetalte regninger der er ikke noe som nødvendigvis gjør deg uegnet til å få et lån, men misligholdelse av større lån over en lengre periode er noe som kan nærmest svarteliste deg hos mange norske banker.

En annen grunn til at det er viktig å komme til bunns i avslaget er på grunn av noe som heter identitetstyveri. Dagens teknologibaserte banksystemer har dessverre gjort det både profitabelt og enkelt for gode hackere å benytte skumle metoder for å få tak i kredittkort- og personopplysninger. På den måten kan det godt hende at andre mennesker har lurt seg til informasjon om deg som har blitt brukt til å søke forbrukslån eller kredittkort. Det finnes mange tilfeller der nordmenn har fått avslag på bil-, bolig- eller forbrukslånsøknadene sine rett og slett på grunn av at svindlere har benyttet deres personalia til å opprette (og etterfølgende misligholde) ulike former for lån.

Når er det på tide å søke om nytt lån?

Et avslag vil nemlig legge en demper på hele prosessen, det er det dessverre ikke noen tvil om. Det er først etter at man har klart å finne svar på hva som gikk galt at man vil kunne prøve å søke lån på nytt. Mange benytter seg av taktikken som går ut på å søke om lån hos alle de forskjellige norske bankene ”helt til noen sier ja”. Problemet med det er at du ikke har noe grunnlag til å vite hvorfor 95 % av alle norske banker har slått fast at du er uegnet som kunde. Med mindre du faktisk finner ut av hvorfor du fikk avslag på lånesøknaden vil du heller ikke kunne ta en god beslutning på hva ditt neste steg i prosessen vil være, og det er stor sannsynlighet for at du ender opp uten å få lån i det hele tatt eller med et lån som har dårlige og dyre betingelser.

Hva hvis det ikke finnes håp?

Hvis du har undersøkt grunnen til at du ikke får lån og konklusjonen er at du rett og slett ikke har en privatøkonomisk situasjon som er sunn nok til at du er egnet, så finnes det allikevel muligheter til å låne penger gjennom andre kanaler. Du har kanskje noen venner som har mulighet til å avse et par tusenlapper til en venn i nød? Eller et familiemedlem som vet at du kommer til å betale tilbake gjelden din på sikt?

Man har også gode offentlige støtteordninger i Norge som hjelper mennesker i nød. Hvis du er usikker på hvilke rettigheter du har som norsk statsborger, så anbefales det å lese seg opp hos NAV. Nettsiden er oversiktlig og gir deg nøyaktig den informasjonen du trenger. Arbeidsgivere kan også gi forskudd på lønn hvis de ser at dette er nødvendig for at arbeidstaker skal klare seg gjennom hverdagen.

Det å få avslag på et lån er selvfølgelig ikke noen god og morsom opplevelse, men du bør virkelig ikke la hele verden rase sammen på grunn av dette.