Det er få ting som gjenspeiler rikdom like mye som gull. Faktisk er det en valutatype som, i likhet med sølv, diamanter og amerikanske dollar, blir gjenkjent over hele verden. Dette har selvfølgelig ført til at mange ser sitt snitt til å tjene penger på gull, noe som faktisk er lettere sagt enn gjort.

Hvordan kan man investere i gull?

Det er primært tre måter man som nordmann enkelt og greit kan investere i gull på:

1. Kjøpe fysisk gull.

Det er kanskje ikke så mange nordmenn som vet om det, men du kan faktisk gå inn til din lokale smykkeforhandler og kjøpe fysisk gull. Ikke alle butikker har like mye gull liggende, noe som betyr at du blir nødt til å planlegge på forhånd.

Det beste tipset jeg kan komme med er rett og slett å ringe ned til gullsmeden på forhånd for å høre om vedkommende har nok gull. Husk på at dette er butikker med svært gode kontakter hos forskjellige internasjonale leverandører som enkelt kan skaffe det gullet du ønsker hvis du sier fra på forhånd.

Obs! Vær klar over at det å oppbevare fysisk gull hjemme medfører en risiko i forhold til tyveri og annen kriminalitet. Vær derfor alltid forsiktig med hvem du forteller om investeringen til – det har nemlig skjedd mange alvorlige kriminalitetsforbrytelser for verdifulle mineraler tidligere i historien.

2. ”Exchange-traded funds”

Ønsker du ikke å fysisk ha noe gull liggende hjemme hos deg? Forståelig.

Det er mulig å handle med gull på nøyaktig samme måte som man handler med aksjer – gjennom ”exchange-traded funds”.  Ikke bli skremt av at disse selskapene (enda) ikke har fått noe ordentlig godt navn på norsk. De er faktisk ganske enkle å forholde seg til.

Selskaper som SPDR Gold Shares har vokst seg store på å tilby gull som en ”virtuell verdi” til folk som ønsker å investere på internett. Man blir altså ikke eier av fysisk gull ved å investere gjennom slike selskaper, men selskapene vil sikre at du faktisk har en verdi gjennom å oppbevare mye gull på et lager ved sitt hovedkontor. Med andre ord blir det ikke som å investere i et luftslott da den reelle verdien faktisk finnes, men du vil aldri komme i kontakt med gullet når du handler gjennom ETFs.

3. Kjøp av aksjer i gullindustrien

En litt mer risikabel måte å investere i gull på er å investere i selskapene som til daglig jobber i industrien. Det finnes haugevis med bedrifter som til daglig jobber med å søke etter gull på det internasjonale markedet, og det krever heller ikke så alt for stor innsats fra deg som forbruker for å finne ut hvordan du kan sette en del av sparepengene dine inn i disse bedriftene.

Dette er også investeringer som er enkle å gjøre dersom du har litt erfaring med aksjehandel. Vær også klar over at disse selskapene øker verdien sin i takt med at gullprisene går opp i og med at de allerede har mye gull liggende.

De siste årene har det vært en klar trend i at stordriftsfordeler blir mer og mer gjeldende i gullindustrien da store selskaper kjøper opp de små. Det betyr at en investering i et ungt og lovende gullselskap kan rett og slett være en gullgruve i og med at et slikt oppkjøp vil tre- eller firedoble aksjens verdi.

Bør man søke lån for å investere i gull?

”Bør” er kanskje et vanskelig ord i denne sammenhengen. Hvis du av en eller annen grunn har troen på at tilbakebetalingen fra investeringen skal være (mye) høyere enn pengene du blir nødt til å betale i rente til banken, så vil det naturligvis være lurt å ta opp et lån for å investere i gull.

Men man kommer alltid tilbake til kildekritikk når slike antagelser gjøres. Hvor har du fått informasjon om at gullet en dag i nær fremtid skal bli mer verdt? Er det via en litt luguber nettside eller gjennom en kamerat som har ”hørt et godt tips på byen”?

Du bør alltid være veldig skeptisk til hvilke investeringstips du faktisk går videre med. Utrolig kjedelig dersom gullet skulle enten tape seg i verdi eller holde et stabilt prisnivå, noe som betyr at du vil sitte både med en masse gull du ikke har lyst på og et kundeforhold hos en forbrukerbank som du i hvert fall skulle ønske at du ikke hadde opprettet. Det å investere i gull er en ganske stor risiko i seg selv, men den blir naturligvis enda større hvis du tar opp et usikret lån for å få midlene til å utføre investeringen.